Η νόσος του Lyme

Κύριο

Είστε απλά κουρασμένος ή έχετε κάποια ασθένεια;
Η Ally Hilfiger, κόρη του διάσημου σχεδιαστή μόδας, Tommy Hilfiger, δημοσίευσε πρόσφατα τη βιογραφία της που καταγράφει τη ζωή της έχοντας τη χρόνια νόσο του Lyme (Βορρελίωση ασθένεια που μεταδίδεται από το τσιμπούρι).

Πέρασε τα περισσότερα χρόνια της παιδικής της ηλικίας με κακή υγεία, μέχρι που έφτασε στο σημείο της ψυχικής βλάβης.
Η σωστή διάγνωση της ασθένειάς της έγινε όταν έφτασε τα 18 χρόνια της. Όταν ανακάλυψε ότι είχε τη νόσο του Lyme, πέρασε τα επόμενα 11 χρόνια της προσπαθώντας να θεραπεύσει την ασθένεια αυτή, που είχε ήδη καταστρέψει την παιδική της ηλικία.

Εκατοντάδες άλλοι ασθενείς με χρόνια νόσο του Lyme δεν κάνουν θεραπεία, γιατί δεν γνωρίζουν ότι τα συμπτώματα της ασθένειας αυτής, μιμούνται άλλες ασθένειες.

Η νόσος του Lyme μεταδίδεται από το τσίμπημα ενός μολυσμένου τσιμπουριού, αλλά οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι δεν κολλάει μόνο μέσω του τσιμπήματος από τσιμπούρι.
Τα συμπτώματά της μπορεί να είναι τόσο κοινά όπως η κούραση.

Αυτό φυσικά δεν θα πει ότι όποιος γυρίζει σπίτι κουρασμένος, στο τέλος της ημέρας και δυσκολεύεται να σηκωθεί από το κρεβάτι του το άλλο πρωί, έχει τη νόσο του Lyme.
Η ανησυχία έρχεται όταν η κόπωση είναι συνεχής για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν περνά ακόμη και μετά από επαρκή ανάπαυση.

Όμως αυτό είναι ένα σύμπτωμα του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης.

Τότε πως μπορούμε να ξέρουμε ότι η κόπωση αυτή οφείλεται στη νόσο του Lyme;

Ξεκινήστε να ψάχνετε για άλλα συμπτώματα της νόσου.
Για παράδειγμα, λίγο μετά το τσίμπημα από τσιμπούρι θα εμφανιστεί ένα κόκκινο εξάνθημα στο δέρμα.
Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις.
Για την σωστή διάγνωση της νόσου πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη επίγνωση των πιθανών συμπτωμάτων.

Δείτε κάποια συμπτώματα που πρέπει να ξέρετε:

Συμπτώματα όπως της γρίπης.
Η γρίπη είναι μία από τις πιο κοινές ασθένειες, τόσο πολύ που όλοι προετοιμαζόμαστε όταν πλησιάζει η εποχή της.
Αλλά χρειάζεται προσοχή, όταν τα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη είναι συχνά και επαναλαμβανόμενα.

Ρίγη, διόγκωση των λεμφαδένων, ναυτία, πυρετό και κούραση, όλα αυτά που σχετίζονται με τη γρίπη, μπορεί να είναι συμπτώματα της νόσου του Lyme, ειδικά αν μετά από θεραπεία και χρήση αντιβιοτικών δεν περνούν.

Πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις.
Ο πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς συνδέεται συχνά με τα σημάδια της αρθρίτιδας, αλλά μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της ασθένειας του Lyme.

Οι γιατροί που ειδικεύονται στην φυσική θεραπεία της νόσου, σημειώνουν ότι υπάρχουν δύο τύποι του κοινού πόνου που σχετίζεται με τη νόσο του Lyme.

Ο ένας είναι επιφανειακός ορθοπεδικός πόνος που συμβαίνει συνήθως στις μεγαλύτερες αρθρώσεις όπως τα ισχία, τα γόνατα και τους ώμους.
Ο άλλος είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθεί και να θεραπευτεί όπου τα μικρόβια και οι συναφείς ανοσοαντιδράσεις βρίσκονται στο συνδετικό ιστό των αρθρώσεων.

Νευρολογικά προβλήματα.
Αυτό είναι επίσης ένα δύσκολο σύμπτωμα να γίνει αντιληπτό από τον θεράποντα γιατρό, επειδή το φάσμα των πιθανών νευρολογικών προβλημάτων είναι τόσο μεγάλο.

Κάποια πιο τα κοινά συμπτώματα της νόσου Lyme που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ο μπερδεμένος/ταραγμένος εγκέφαλος, απώλεια μνήμης, και περιστασιακοί ίλιγγοι και σπασμοί.

Η έλλειψη της πνευματικής διαύγειας, ή η συγκεχυμένη διανοητική κατάσταση είναι ιδιαίτερα συχνή μεταξύ των ασθενών με χρόνια νόσο του Lyme.

Προβλήματα του εντέρου.
Ο πόνος στο στομάχι ή στα έντερα είναι συχνά δύσκολο να εντοπισθεί με ένα τέτοιο ευρύ φάσμα πιθανών προβλημάτων.

Τα συμπτώματα που εμπίπτουν με το Σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, όπως φούσκωμα και δυσκοιλιότητα, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αποτέλεσμα της χρόνιας νόσου του Lyme, ιδιαίτερα αν αυτά τα συμπτώματα προστίθενται σε άλλα συμπτώματα της νόσου.

Πονοκέφαλοι.
Σχεδόν σαν κοινό σύμπτωμα όπως η κούραση, είναι και ο σοβαρός και συχνός πονοκέφαλος και ημικρανία.

Συχνά συνοδεύεται με δυσκαμψία του αυχένα. Ο πονοκέφαλος και η κούραση είναι εξαιρετικά κοινά σε σχεδόν όλους τους ανθρώπους χωρίς να είναι άρρωστοι.
Αλλά ένα θετικό κριτήριο θα μπορούσε να είναι το γεγονός, ότι τα φάρμακα και οι θεραπείες δεν βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου και το πρόβλημα παραμένει σταθερά.

Πόνος στο στήθος.
Τα βακτήρια της νόσου του Lyme, μπορεί να εισέλθουν στην καρδιά προκαλώντας την Lyme καρδίτιδα.

Έχει ως αποτέλεσμα το αίσθημα της ζαλάδας, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος και αίσθηση παλμών της καρδιάς.

Επίσης μπορεί ο ασθενής να λιποθυμήσει.

Αν υπάρχει κάποια ανησυχία πρέπει το συντομότερο δυνατόν να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

 

ParentBook

Τι παίζει; Ό,τι παίζει στο διαδίκτυο. Χαλαρά, σοβαρά, περίεργα, όλα εδώ #googlarotrogontas

PARENTBOOK.GR

Μια μοντέρνα οικογένεια βάφει τα στερεότυπα με το χρώμα που της ταιριάζει. 

Το parentbook.gr είναι μια ιστοσελίδα για όλες τις οικογένειες. Εκείνες που έχουν παιδί, εκείνες που βιώνουν εγκυμοσύνη, δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες που δεν θα παντρευτούν ποτέ. Γονείς, singles, κατοικίδια, όλοι μια παρέα εδώ, επιλέγουμε το χρώμα που μας ταιριάζει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει για εσάς την καλύτερη εμπειρία. More details…